moarunttellus.blogg.se

Välkommna att följa vår jordenrunt resa Matilda & Anna heter vi, glada Göteborgare. Resan går Los Angeles - Fiji - Nya Zeeland - Australien - Hong Kong.

Kindergarden

Kategori: JordenRunt

Tjänixen
Igår hade vi haft vår första dag med barnen. Jag och Matilda och en tjej till (wendy) är på ett dagis nära vårt boende. Medans resten är på en större skola en bit ifrån. Det är 12 st supersöta barn i åldern 5 där vi är (vi kanske tar med oss några hem). Barnen här är två språkiga, de pratar lika bra engelska som fijianska. De sjunger sångerna både på engelska och fijiska och fröknarna pratar båda språken med barnen. De lär sig även mer på dagis än på svenska dagis som att räkna mer och alfabetet osv. barnen är väldigt disciplinerade/uppfostrade utan att det blir obehagligt strikt. De är även väldigt kristna här vilket märks av runt om i staden med meddelandena samt även på pengarna. Så på dagiset ber dom och läser värser ur Bibeln. Vi var där under ett par timmar i förmiddags och personalen var så tacksam att vi ska vara där och hjälpa dom. Sedan åkte vi till skolan de andra volontärerna är på. De var inte lika nöjda med sin första dag. Volontärerna har i princip fått varsin klass, utan någon vidare planering eller vetskap om vilken nivå eleverna är på. Utöver detta var eleverna inte så duktiga/vana vid engelska. Men det beror tydligen vart du kommer ifrån. Barnen vi jobbar med har det nog relativt bra ställt hemma och pratar både engelska och fijianska hemma. Barnen i skolan lär sig lite engelska i skolan men pratar det inte annars vilket gjorde det väldigt svårt för alla engelsktalande volontärer. Det är även två killar här som gör construction project och dom är här för att bygga och fixa men de får bara måla verkar det som. Det kostar tydligen för mycket med materialet vilket dessa två killar måste vara med att betala? De har alltså fått betala extra för färgbukarna. En av killarna (James) jobbar med att bygga och fixa och har massa kunskap och kan snabbt snickra ihop bokhyllor och fixa trasiga saker istället för att måla. Vi har tagit upp detta med koordinatorer och det angående skolan höll dom med om att det varit en kaotisk dag och oorganiserat men att det skulle göra så gott dom kan för att fixa det. Men killarna som ska bygga har pratat med han som ska ha koll på allting (vilket han verkligen inte har och han kan knappt engelska så vi förstår ju inte varandra) men han undvek att svara på frågorna som killarna ställde. Typ vart alla pengar går. Det är nog ett mysterium vi volontärer aldrig kommer få veta. Antagligen ner i deras egna fickor.
Så det är väl det som är lite tråkigt än så länge. Men det är så tur att alla andra är så härliga människor och att barnen är söta. 
/moa
Kommentera inlägget här: